Röd druvsort

Negra Criolla är en traditionell druvsort med rötter i de sydamerikanska Anderna, främst odlad i Argentina och Peru. Druvan kännetecknas av sin ljusa rubinröda färg och eleganta, medelfylliga kropp. Aromprofilen domineras av röda bär som jordgubbe, hallon och körsbär, kompletterat av subtila inslag av örter, blommor och en antydan av krydda. I gommen uppvisar vinerna en frisk syra, mjuka tanniner och en silkeslen textur, vilket gör dem balanserade och mycket drickvänliga.

Negra Criolla odlas främst i Mendoza, San Juan- och Salta-regionerna där klimatet och jordmånen bidrar till druvans distinkta karaktär. Druvan används ofta för att producera lättare, ungdomliga röda viner men förekommer även i roséviner och ibland i blandviner.

Typiska Negra Criolla-viner är charmigt fruktiga, med låg extraktion och viss mineralitet, vilket gör dem utmärkta till mat. Rekommenderade matparningar inkluderar grillad kyckling, vegetariska rätter med örter, färskostar samt lättare kötträtter såsom fläskkotletter eller lamm. Serveras gärna något svalt för att framhäva aromerna och fräschören.

De viktigaste regionerna för druvan Negra Criolla

Ingen region hittades för druvsorten Negra Criolla.