Johanniter Àr en tysk korsning utvecklad pÄ 1960-talet som framförallt odlas i sydvÀstra Tyskland, men förekommer Àven i Schweiz, NederlÀnderna och Skandinavien. Druvan Àr framförallt uppskattad för sin resistens mot sjukdomar och sitt kalla klimat-tÄlighet, vilket gör den intressant för ekologisk vinproduktion. Aromprofilen kÀnnetecknas av frÀscha toner av gröna Àpplen, pÀron och citrusfrukter tillsammans med subtila nyanser av vita blommor och ibland ett lÀtt örtigt inslag. I gommen Àr Johanniter ofta frisk och livlig med balanserad syra, med en medelfyllig kropp och en rak, ren avslutning.
De vanligaste vinstilarna av Johanniter Àr torra eller halvtorra vita viner, dÀr druvans frÀschör och fruktighet bevaras. Vinerna kan Àven ibland framstÀllas med lÀtt restsötma eller som mousserande vin.
Johanniters eleganta syra och rena frukt gör den till en utmÀrkt följeslagare till rÀtter pÄ fisk och skaldjur, frÀscha sallader, milda ostar som chÚvre eller vitmögelost, samt vegetariska anrÀttningar med örter och citrus. Den harmonierar Àven vÀl med asiatiska smaker och lÀttare kycklingrÀtter.
Nederländerna
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare