Vit druvsort

Saint-Pépin är en vit druvsort som främst odlas i de kallare vinregionerna i Nordamerika, särskilt i nordöstra USA och Kanada. Druvan är känd för sin exceptionella frosttålighet och förmåga att utvecklas i kortare växtsäsonger, vilket gör den särskilt lämpad för klimat som det i Minnesota och Ontario.

Viner framställda av Saint-Pépin utmärks av en frisk och livlig aromprofil med toner av gröna äpplen, citrusfrukter, vita blommor och inslag av tropiska frukter. Smaken är balanserad, ofta torr till halvtorr, med hög syra och en elegant, mineralisk avslutning. Strukturen är krispig och fräsch, vilket gör vinerna mycket uppfriskande.

Saint-Pépin används huvudsakligen till stilla vita viner, men förekommer även i mousserande stilar. Vinerna dricks gärna unga för att bevara sin fruktighet och fräschör.

När det gäller mat rekommenderas Saint-Pépin särskilt till skaldjur, grillad fisk, sallader, getost samt rätter med ljust kött såsom kyckling och kalkon. Dess höga syra gör den också till ett utmärkt sällskap till asiatiska rätter med citrusdressing eller ingefära.

De viktigaste regionerna för druvan Saint-Pépin

Ingen region hittades för druvsorten Saint-Pépin.

Viner baserade på Saint-Pépin

Mognad

Quebec - Ospecificerad - 2021

Domaine Bergeville - L’improbable
Flaska (75 cl)