Gamay Àr en blÄ druvsort mest kÀnd frÄn regionen Beaujolais i Frankrike, men odlas Àven framgÄngsrikt i delar av Schweiz och Loire-dalen. Druvan ger ofta viner med ljus, klar fÀrg och en ungdomlig frÀschör. Aromprofilen domineras av röda bÀr, sÀrskilt körsbÀr, hallon och jordgubbar, samt toner av banan och ibland viol, beroende pÄ vinframstÀllningsmetoden, sÀrskilt kolsyrejÀsning. PÄ gommen upplevs Gamay-viner som lÀtta till medelfylliga med frisk syra, mjuka tanniner och sÀllan mycket ek.
De mest framtrÀdande regionerna för Gamay Àr Beaujolais, inklusive byappellationerna som Morgon, Moulin-à -Vent och Fleurie. HÀr framstÀlls bÄde enklare, fruktframtrÀdande Beaujolais Nouveau och mer strukturerade, lagringsdugliga Cru Beaujolais.
StilmÀssigt varierar vinerna frÄn lÀtta, saftiga och omedelbara till mer komplexa och eleganta viner med potential att utvecklas under nÄgra Är.
Gamay Àr mÄngsidig till mat och passar vÀl till kyckling, grillad lax, charkuterier och asiatiska rÀtter med mild kryddning. Serveras gÀrna lÀtt kyld för att framhÀva frÀschören och fruktigheten.
Frankrike
Schweiz
Luxemburg
Italien
Belgien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare