Savagnin Ă€r en traditionsrik druvsort djupt rotad i Jura-regionen i östra Frankrike, dĂ€r den Ă€r oumbĂ€rlig för omrĂ„dets mest karakteristiska viner. Aromprofilen prĂ€glas ofta av toner av gröna Ă€pplen, citrus, mandel, hasselnötter och subtila inslag av kryddor och mineral. Vid lagring under florsvamp â sĂ€rskilt för Vin Jaune â utvecklas komplexa aromer av torkad frukt, curry, valnöt och en lĂ€tt oxiderad karaktĂ€r.
Savagnin odlas huvudsakligen i Jura, men mindre odlingar finns Ă€ven i Schweiz och Ăsterrike. Druvan anvĂ€nds för att producera flera stiltypiska viner som Vin Jaune â ett lĂ„nglagrat, oxidativt vin â och traditionella, icke-oxiderade, torra vita viner som fĂ„r uttrycksfull syra och tydlig mineralitet. Ibland anvĂ€nds Savagnin Ă€ven i söta viner och i blends för att addera struktur.
Tack vare sin distinkta smakprofil matchar Savagnin utmÀrkt till lokala rÀtter sÄsom Comté, nötiga ostar, kyckling med grÀddiga och senapsbaserade sÄser, eller skaldjur. Dess komplexitet och friska syra balanserar rika smaker och ger matupplevelsen en unik dimension.
Frankrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare