Baga Àr en traditionell blÄ druvsort frÄn Portugal, frÀmst odlad i regionen Bairrada men Àven förekommande i omrÄden som Dão och Beira Atlùntico. Druvan Àr kÀnd för sitt karaktÀristiska uttryck med hög syra och robusta tanniner, vilket ger viner som lÀmpar sig vÀl för lagring. Aromprofilen Àr komplex med toner av mörka bÀr sÄsom körsbÀr, svarta vinbÀr och blÄbÀr, ofta Ätföljda av inslag av torkade örter, tobak, viol och subtila jordiga eller fataromer.
Baga anvÀnds vanligtvis till att producera röda viner med djup fÀrg och markerad struktur, men anvÀnds Àven ibland till roséviner och mousserande viner, dÀr dess naturliga syra passar vÀl. De typiska Baga-vinerna Àr fylliga till medelfylliga och kÀnnetecknas av en distinkt mineralitet och lÄng eftersmak.
NÀr det gÀller mat, sÄ Àr Baga-viner ett utmÀrkt sÀllskap till mustiga och smakrika rÀtter som grillat lamm, confit pÄ anka, hÄrdostar samt portugisiska köttrÀtter som 'leitão assado' (helstekt spÀdgris). Vinerna passar Àven bra till svamprÀtter och viltkött, dÀr vinets syra balanserar det kraftiga smakinnehÄllet.
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare