Vit druvsort

Malmsey, även känd som Malvasia, är en ädel druvsort vars rika aromprofil kännetecknas av toner av torkad frukt, honung, aprikos, apelsinskal och ibland nötiga inslag. Smaken är generös, ofta med viss sötma, fyllig kropp och en lång, välbalanserad eftersmak där blommiga och kryddiga nyanser kan framträda. Druvan odlas främst på Madeira i Portugal – där den används för de sötaste och mest berömda Madeira-vinerna – men även i regioner såsom Sicilien, Friuli och Lazio i Italien, Grekland samt delar av Spanien.

Typiska vinstilar inkluderar förstklassiga, söta och lagringsdugliga dessertviner med komplexitet och kraft, men Malvasia förekommer även i torra vita viner samt mousserande varianter beroende på växtplats och vinframställningsmetod. På Madeira karaktäriseras Malmsey-viner av sin förmåga att utveckla nyanser av karamell och rostade nötter med åldern samt en unik balans mellan sötma och frisk syra.

Rekommenderade mat- och vinparningar omfattar fois gras, mogna ostar, desserter med torkad frukt eller nötter, samt klassiska bakverk. Även rika rätter med skaldjur eller ost kan ackompanjeras elegant av Malmsey, tack vare vinets friska syra och smakrikedom.

De viktigaste regionerna för druvan Malmsey (Malvasia)

Ingen region hittades för druvsorten Malmsey (Malvasia).

Viner baserade på Malmsey (Malvasia)

Ungdom

Portugal - Madeira - 2017

Blandy's - Malmsey 2017
Flaska (75 cl)