Marsanne Àr en vit druvsort med ursprung i norra RhÎne-dalen i Frankrike, sÀrskilt uppskattad i omrÄden som Hermitage, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. Druvan odlas Àven med framgÄng i schweiziska Valais, Australien och vissa delar av USA.
Marsanne ger viner med en fyllig kropp och lÄg till medelhög syra. Aromprofilen utmÀrks av toner av mogen pÀron, kvitten, aprikos och honung, samt subtila inslag av blommor, mandel och ibland mineralitet. Med Äldring kan nyanser av nötter, bivax och marsipan utvecklas, vilket bidrar till ytterligare komplexitet.
Vanliga vintyper Ă€r stilla, torra vita viner â antingen som endruvsvin eller tillsammans med druvan Roussanne. Ofta lagras vinerna pĂ„ ekfat för att öka struktur och djup. I vissa regioner anvĂ€nds Marsanne ocksĂ„ i förstĂ€rkta eller söta vinstilar.
Marsanneviner passar förtrÀffligt till fiskrÀtter med smöriga eller krÀmiga sÄser, fÄgel, skaldjur (sÀrskilt hummer och pilgrimsmusslor), samt milda, krÀmiga ostar. Deras rika struktur gör dem Àven till ett utmÀrkt val till rÀtter med rostad eller grillad kyckling.
Frankrike
Bulgarien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare