Premetta Ă€r en unik och sĂ€llsynt druvsort som frĂ€mst odlas i den italienska regionen Valle dâAosta nĂ€ra Alperna. Druvan kĂ€nnetecknas av ljusröd fĂ€rg och delikata aromer av röda bĂ€r som vildhallon, smultron och lingon, med subtila inslag av rosor, viol och ibland kryddiga toner sĂ„som vitpeppar. I smaken Ă€r Premetta-viner lĂ€tta till medelfylliga med frisk syra och silkeslena tanniner, vilket skapar en elegant och nyanserad profil dĂ€r frĂ€schör och mineralitet kommer till sin rĂ€tt.
De vanligaste stilarna Àr torra, stilla röda viner, men med en viss tendens mot en frisk, nÀstan roséliknande karaktÀr tack vare lÄg extraktion. Premetta anvÀnds ibland i blandningar men uppskattas mest som endruvsvin för sin speciella karaktÀr och lokala uttrycksförmÄga.
Idealiska matparningar inkluderar rÀtter frÄn det regionala alpina köket sÄsom charkuterier, milda ostar, svamprÀtter och lÀttare köttrÀtter, exempelvis kyckling eller kalv. Premettas lÀtthet gör den ocksÄ mycket lÀmplig till rÀtter med tomat och örtiga inslag. Den passar dessutom utmÀrkt att servera lÀtt kyld som aperitif.
Italien
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare