Robola Àr en distinkt vit druvsort som huvudsakligen odlas pÄ den grekiska ön Kefalonia, dÀr det unika jordmÄnet och mikroklimatet bidrar till druvans eleganta karaktÀr. Viner gjorda pÄ Robola utmÀrks av en frisk och livlig aromprofil med toner av citrusfrukter, grönt Àpple och persika, ibland ackompanjerade av subtila mineraliska inslag som pÄminner om krossad sten. I gommen Àr vinet torrt, med en vÀlbalanserad syra och en lÀtt till medelfyllig kropp, som ofta avslutas med en distinkt mineralisk eftersmak.
Robola odlas frÀmst pÄ Kefalonia, dÀr de bÀsta vinerna framstÀlls av druvor som vÀxer pÄ bergsluttningar med kalkstensjord. De vanligaste vinstilarna Àr torra, stilla vita viner, Àven om det sporadiskt produceras mousserande versioner.
Robola passar utmÀrkt till skaldjur, grillad fisk och medelhavsinspirerade sallader. Den frÀscha syrligheten lyfter Àven rÀtter baserade pÄ feta ostar och citronrika sÄser, vilket gör Robola till ett utmÀrkt vin att servera till lÀttare sommarmat. Den uttrycker grekisk terroir och elegans i varje klunk.
Grekland
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare