Pinot Gris Àr en mÄngsidig druvsort med ursprung i Bourgogne, men den förknippas idag ofta med Alsace och norra Italien (dÀr den kallas Pinot Grigio). Druvan ger viner med ett aromatiskt spektrum som strÀcker sig frÄn pÀron, Àpple och stenfrukt till blommiga toner och ibland en antydan av kryddor eller honung, sÀrskilt frÄn Àldre vinstockar. Smakprofilen varierar beroende pÄ ursprung: franska Pinot Gris-viner Àr ofta runda, medel- till fylliga och kan ha en lÀtt rökighet samt balanserad syra, medan italienska Pinot Grigio tenderar att vara friskare, lÀttare och mer citrusdrivna i karaktÀren. Andra betydande regioner Àr Tyskland (som Grauburgunder) och Nya Zeeland.
Stilarna varierar frÄn torra och livliga till halvsöta och till och med sötare varianter med sent skördade druvor. Pinot Gris fungerar utmÀrkt som aperitif men passar Àven vÀl till mat. För torrare, friskare stilar rekommenderas kombinationer med skaldjur, fisk, frÀscha sallader eller milda getostar. Mer fylliga varianter frÄn Alsace gifter sig utmÀrkt med asiatisk mat, grillad kyckling, svamprÀtter och rÀtter med créme fraiche eller ost.
Frankrike
Luxemburg
Schweiz
Belgien
Nya Zeeland
Tjeckien
Nederländerna
Argentina
Österrike
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare