| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Vitt |
| Årgång | 2006 |
| Land | Frankrike |
| Beteckningstyp | AOC |
| Region | Bourgogne |
| Beteckning | Corton-charlemagne |
| Klassificering | Grand Cru |
| Slott / Egendom | Domaine Bonneau du Martray |
| Aktuell fas |
Nedgång
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 4 332,00 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2006 - 2008
|
Mognad
2009 - 2015
|
Kulmen
2016 - 2023
|
Nedgång
2024 - 2030+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Chardonnay | 100 % |
Domaine Bonneau du Martray Corton-Charlemagne Grand Cru 2006 Ă€r en av Bourgognes mest ikoniska vita viner, tillverkad uteslutande av druvan Chardonnay. Ă
rgÄng 2006 kÀnnetecknas av en relativt varm och lÄng vÀxtsÀsong, vilket gav viner med stor mognad och en fin balans mellan frukt och syra. Vinrankorna Àr planterade pÄ branta, kalkstensrika sluttningar i ett av de mest berömda Grand Cru-lÀgena i CÎte de Beaune. HÀr arbetas noggrant i sÄvÀl vingÄrd som kÀllare, ofta med ekologiska eller biodynamiska principer, och vinifikationen syftar till att lÄta det unika terroiret uttrycka sig sÄ rent och klart som möjligt. Efter försiktig pressning och jÀsning fÄr vinet lagras pÄ ekfat, dÀr en liten andel ny ek anvÀnds för att ge komplexitet men inte dominera.
Bourgogne Àr historiskt sett ett av vÀrldens mest respekterade vinomrÄden, framför allt nÀr det gÀller Chardonnay och Pinot Noir. Klimatet Àr kontinentalt, vilket innebÀr svala vintrar och varma somrar, medan jordmÄnen ofta Àr rik pÄ kalksten, vilket sÀrskilt gynnar Chardonnay. CÎte de Beaune-omrÄdet, och sÀrskilt Corton-Charlemagne, Àr kÀnt för att producera kraftfulla men ÀndÄ eleganta vita viner med en unik mineralkaraktÀr, ofta förenad med toner av citrus, gula Àpplen, nötter och subtila fatinslag.
Till ett sÄ storslaget vin rekommenderas smakrika matrÀtter som kan mÀta sig med vinets intensitet. Klassiska franska rÀtter som pocherad hummer med smörsÄs eller stekt gös med citronsky lyfter vinets mineralitet och struktur. RÀtter frÄn regionen, som kyckling i grÀddsÄs med svamp frÄn Bourgogne, Àr utmÀrkta val. OcksÄ rÀtter med ljusa köttslag, kalv eller fjÀderfÀ, tillsammans med svamp och lÀtt syrlig sÄs, gifter sig vÀl med vinets smakprofil.
Vid servering bör vinet dekanteras nĂ„gon timme i förvĂ€g för att öppna upp de komplexa aromerna. Den optimala serveringstemperaturen Ă€r 12-14°C â dĂ„ kommer sĂ„vĂ€l frukt som mineralitet och fattoner till sin rĂ€tt och uppvisar den elegans och nyansrikedom som kĂ€nnetecknar en Ă€kta Grand Cru frĂ„n Corton-Charlemagne.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Corton-charlemagne Domaine Bonneau du Martray - 2006 kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.