| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2019 |
| Land | Portugal |
| Beteckningstyp | IGP |
| Region | Alentejo |
| Beteckning | Alentejano |
| Slott / Egendom | Piteira |
| Cuvée | Alicante Bouschet |
| Aktuell fas |
Kulmen
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 162,45 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2020 - 2021
|
Mognad
2022 - 2024
|
Kulmen
2025 - 2028
|
Nedgång
2029 - 2033+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Alicante Bouschet | 100 % |
Piteira CuvĂ©e Alicante Bouschet 2019 frĂ„n Alentejano IGP Ă€r ett rött vin som framhĂ€ver Portugals typiska kraft och elegans. Vinet Ă€r gjort uteslutande pĂ„ druvan Alicante Bouschet, en sĂ€llsynt teinturier, det vill sĂ€ga en druva med bĂ„de mörkt skal och mörkt fruktkött, vilket ger djup fĂ€rg och en sĂ€rskild struktur i vinet. Ă
rgÄngen 2019 bjöd pÄ ett soligt klimat, vilket resulterar i mognad frukt, fylligt, och rund smakprofil med inslag av mörka bÀr, plommon och örter. Tanninerna Àr vÀlintegrerade och vinet kan visa antydan till ek, beroende pÄ hur det lagrats.
Alentejo Àr en av Portugals viktigaste vinregioner, kÀnd för sitt varma, torra klimat med mÄnga soltimmar. JordmÄnen bestÄr till största delen av lera, granit och skiffer, nÄgot som ger druvorna kraft och koncentration. Traditionellt har omrÄdet producerat robusta rödviner, men nya generationers vinmakare kombinerar nu hetta och kraft med elegans och frÀschör. Den lÄnga vintraditionen i regionen gÄr tillbaka till romartiden, och mÄnga smÄ producenters nytÀnkande bevarar samtidigt ett rikt arv.
Alicante Bouschetviner frĂ„n Alentejo, sĂ„som denna Piteira, passar utmĂ€rkt till mustiga köttrĂ€tter. Traditionella portugisiska rĂ€tter sĂ„som porco alentejano, en rustik gryta med flĂ€skkött och musslor, lammstek med vitlök och rosmarin, eller lĂ„ngkokt oxtail harmonierar vĂ€l med vinets struktur och aromrikedom. Ăven grillad entrecĂŽte eller smakrika grytor pĂ„ vilt finner en fin kompanjon i detta vin.
För optimal upplevelse rekommenderas det att servera vinet vid 16-18°C, vilket tar fram fruktigheten och de örtiga tonerna utan att tanninerna tar över. Karaffering i nÄgon timme före servering kan ytterligare öppna upp aromerna och göra vinets nyanser Ànnu mer tillgÀngliga. Detta vin kan njutas nu men har Àven potential att utvecklas vid nÄgra Ärs lagring.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Alentejano Piteira - Alicante Bouschet - 2019 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.