| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Undertyp | Sött |
| Färg | Vitt |
| Årgång | 2003 |
| Land | Ungern |
| Region | Tokaj |
| Beteckning | Ospecificerad |
| Slott / Egendom | Hárslevelu Késoi Szüretelésu |
| Aktuell fas |
Nedgång
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 525,26 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2003 - 2004
|
Mognad
2005 - 2010
|
Kulmen
2011 - 2022
|
Nedgång
2023 - 2032+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Hárslevelu | 100 % |
HĂĄrslevelƱ KĂ©sĆi SzĂŒretelĂ©sƱ 2003 Ă€r ett sent skördat dessertvin frĂ„n Tokaj i nordöstra Ungern. Detta vin Ă€r gjort uteslutande pĂ„ druvan HĂĄrslevelƱ, en av de Ă€ldsta och mest klassiska druvsorterna i regionen, kĂ€nd för sin eleganta arom och fina syra. Skörden sker sent pĂ„ sĂ€songen, vanligtvis i slutet av oktober eller november, vilket möjliggör en hög koncentration av socker och utveckling av Ă€delröta, eller botrytis, vilket ger vinet dess karaktĂ€ristiska sötma och komplexitet. 2003 var ett varmt Ă„r, vilket gynnade mognaden och intensiteten i frukten, och flaskans Ă„lder har tillĂ„tit smakerna att utvecklas till en harmonisk och djup palett.
Tokaj-regionen Àr omgiven av berg och pÄverkas av Tisza- och Bodrogfloderna, vilka bidrar till morgondimma och svala nÀtter, optimala för Àdelröta. JordmÄnen domineras av vulkanisk tufa och löss, vilket ger vinerna en unik mineralitet. Tokajs vinhistoria gÄr flera hundra Är bakÄt, dess söta viner har varit högt ansedda pÄ europeiska hov. Tokaj fick dessutom status som vÀrldens första officiella vinregion med ursprungsbeteckning redan pÄ 1700-talet.
Detta eleganta och fylliga dessertvin passar perfekt till foie gras, moldavisk ost som tokaji, eller en klassisk ungersk gubbröra med gÄslever. Det lyfter Àven desserter med torkad frukt, nötter och smaker av honung, liksom en lÀttbrÀnd crÚme brûlée eller ostbricka med blÄmögelost. Vill du njuta av ungersk matkultur, prova att servera det till måkos guba, en söt rÀtt med vallmofrön och baguetter.
För att framhĂ€va vinets elegans och sötma, servera det vid 10-12°C. Vid denna temperatur kommer aromerna av honung, aprikos och exotisk frukt fram bĂ€st utan att vinet kĂ€nns tungt. HĂĄrslevelƱ KĂ©sĆi SzĂŒretelĂ©sƱ 2003 Ă€r en njutning nu men kan Ă€ven sparas ytterligare nĂ„gra Ă„r för Ă€nnu mer komplexitet.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Ospecificerad Hárslevelu Késoi Szüretelésu - 2003 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.