Xarel·lo är en vit druvsort med ursprung i Katalonien, och utgör en av de viktigaste komponenterna i det klassiska cava-mousserande vinet. Druvan kännetecknas av en distinkt aromprofil med toner av citrus, gröna äpplen, färska örter och vita blommor, ofta kompletterad av subtila nyanser av mandel och ibland en antydan till mineralitet. I smakprofilen framträder en frisk syra, medelfyllig kropp och en tydlig fräschör, vilket ger vinerna struktur och elegans. De främsta odlingsområdena för Xarel·lo är Penedès i Katalonien där det både odlas solitärt och i blandningar, särskilt tillsammans med Macabeo och Parellada. Xarel·lo används för att producera både stilla viner och mousserande cava, men under senare år har även högkvalitativa terroirviner i enbart Xarel·lo fått ökad uppmärksamhet. Dessa viner passar utmärkt till en rad olika rätter, såsom färska skaldjur, ostron, grillad fisk samt sallader med milda getostar. Xarel·los komplexitet och syra gör även att den harmoniserar väl med tapas och lättare medelhavsrätter.
Spanien
──── 🍷 ────
👉 Eller Upptäck appen i detalj
Viniou – enklare hantering av din vinkällare