| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 1996 |
| Land | Frankrike |
| Beteckningstyp | AOC |
| Region | Sydväst |
| Beteckning | Madiran |
| Slott / Egendom | Château Montus |
| Cuvée | Cuvée Prestige |
| Aktuell fas |
Nedgång
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 649,80 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
1996 - 2000
|
Mognad
2001 - 2007
|
Kulmen
2008 - 2020
|
Nedgång
2021 - 2030+
|
ChĂąteau Montus CuvĂ©e Prestige 1996 frĂ„n Madiran Ă€r ett kraftfullt och strukturerat rödvin med stor lagringspotential. Vinet bestĂ„r huvudsakligen av druvan Tannat, eventuellt blandad med mindre andelar Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, vilket Ă€r typiskt för regionens prestige-cuvĂ©er. Ă
rgÄng 1996 kÀnnetecknas av sin klassicism och sina robusta tanniner, som under lagringen har rundats av och utvecklat komplexa aromer av mörka bÀr, lakrits, lÀder och tobak. Vinifikationen för Cuvée Prestige sker traditionellt med lÄng maceration och lagring pÄ smÄ ekfat, vilket bidrar till vinets kraft, struktur och aromatiska djup.
Madiran ligger i det sydvÀstra hörnet av Frankrike vid foten av Pyrenéerna. Klimatet Àr relativt tempererat med influenser frÄn Atlanten och bergen, vilket ger lÄngsam och jÀmn mognad Ät druvorna samtidigt som det bevarar frÀschören. Jordarna Àr varierade, men de bÀsta vingÄrdarna vilar pÄ steniga, kalkrika eller leriga sluttningar som ger Tannat-druvan bÄde kraft och elegans. Regionen har odlat vin sedan romartiden och Madiran har blivit sÀrskilt kÀnt för sina kraftfulla, tanninrika rödviner som utvecklas vÀl över tid.
Till Chùteau Montus Cuvée Prestige 1996 passar mustiga köttrÀtter som lÄngkokt lamm, vilt eller nötkött utmÀrkt, gÀrna tillagade i robusta sÄser. Traditionella rÀtter frÄn sydvÀstra Frankrike, som cassoulet eller confit de canard, Àr utmÀrkta följeslagare. Vinet fungerar Àven fint med lagrade hÄrdostar, sÀrskilt lokala varianter som ossau-iraty.
Vid servering rekommenderas att dekantera vinet minst en timme för att lÄta aromerna utvecklas fullt ut efter lÄng lagringstid. Optimal serveringstemperatur Àr 16-18°C. PÄ sÄ sÀtt kommer vinets elegans, komplexitet och mognad bÀst till sin rÀtt.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Madiran Château Montus - Cuvée Prestige - 1996 kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.