| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2015 |
| Land | Italien |
| Beteckningstyp | DOC |
| Region | Toscana |
| Beteckning | Rosso di Montalcino |
| Slott / Egendom | Ciacci Piccolomini d'Aragona |
| Aktuell fas |
Nedgång
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 124,76 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2016 - 2017
|
Mognad
2018 - 2020
|
Kulmen
2021 - 2023
|
Nedgång
2024 - 2026+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Sangiovese | 100 % |
Ciacci Piccolomini d'Aragona Rosso di Montalcino 2015 Ă€r ett elegant exempel pĂ„ toskansk vintradition. Detta röda vin Ă€r huvudsakligen gjort pĂ„ druvan Sangiovese, som i Montalcino kallas Sangiovese Grosso. Ă
rgÄngen 2015 betraktas som mycket lyckad i omrÄdet, vilket ger fruktdrivna och strukturerade viner. Rosso di Montalcino tillverkas med mindre lÄng lagring Àn sin berömda storebror Brunello, vilket ger ett vin som Àr mer lÀttillgÀngligt i sin ungdom men som ÀndÄ bÀr pÄ omrÄdets typiska karaktÀr. JordmÄnen Àr rik pÄ kalksten och mÀrgel, vilket bidrar till vinets elegans, frÀschör och fina tanninstruktur. Traditionella jÀsningsmetoder i stÄltank, följt av kortare lagring pÄ stora slavonska ekfat, gör att frukten och den typiska mineraliteten fÄr spela huvudrollen.
Montalcino ligger i södra delen av Toscana, dÀr klimatet Àr nÄgot varmare och torrare Àn i Chianti. De kuperade landskapen, skyddade av Monte Amiata frÄn öster, skapar god ventilation och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Detta gynnar Sangiovese-druvans komplexa aromutveckling. Regionen har lÄng historia av vinodling, men Rosso di Montalcino fick egen DOC-status 1984 som ett mer tillgÀngligt alternativ till Brunello.
Detta vin passar utmÀrkt till klassiska toskanska rÀtter sÄsom tagliatelle med vildsvinsragu, toskansk linsgryta eller grillat kött, till exempel en bistecca alla fiorentina. Vinet fungerar ocksÄ vÀl till mogna ostar som pecorino eller charkuterier.
Rosso di Montalcino 2015 förtjÀnar att serveras vid en temperatur pÄ 16-18°C. Dekantera gÀrna vinet en timme före servering för att optimera aromerna. Vinet Àr drickmoget men kan utan problem lagras ytterligare nÄgra Är för större komplexitet.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Rosso di Montalcino Ciacci Piccolomini d'Aragona - 2015 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.