| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2001 |
| Land | Italien |
| Beteckningstyp | DOC |
| Region | Piemonte |
| Beteckning | Barolo |
| Slott / Egendom | Marchesi di Barolo |
| Cuvée | Sarmassa |
| Aktuell fas |
Kulmen
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 2 003,55 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2001 - 2005
|
Mognad
2006 - 2014
|
Kulmen
2015 - 2025
|
Nedgång
2026 - 2040+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Nebbiolo | 100 % |
Marchesi di Barolo CuvĂ©e Sarmassa 2001 Ă€r en klassisk Barolo frĂ„n det prestigefyllda huset i PiĂ©mont. Vinet Ă€r gjort enbart pĂ„ nebbiolodruvan, som Ă€r kĂ€nd för sin kraft, elegans och potential för lĂ„ng lagring. Ă
rgÄng 2001 rÀknas bland de riktigt lyckade i regionen, vilket innebÀr att vinet nu har utvecklat komplexitet och mogen karaktÀr. Druvorna kommer frÄn vingÄrden Sarmassa, vars unika terroir med kalk- och lerjordar ger vinet struktur, eleganta tanniner och djup aromatik. Vinifieringen sker traditionellt med lÄng maceration och lagring pÄ stora slavonska ekfat, nÄgot som förÀdlar nebbiolons robusthet och framhÀver de typiska Barolo-tonerna: torkade rosor, viol, tryffel, körsbÀr, tobak och lakrits förenas i en tÀt och harmonisk helhet.
Barolo kommer frÄn omrÄdet runt byn Barolo i södra delen av Piemonte. Det hÀr Àr en av Italiens mest mytomspunna vinregioner, dÀr det svala fast soliga klimatet och jordmÄnen bestÄende av kalk och mÀrgel ger nebbiolodruvan optimala förutsÀttningar. Historiskt har Barolo ansetts vara kungarnas vin och vinernas kung, ofta serverad vid de italienska kungliga borden redan under 1800-talet. Piémontes mÄnghundraÄriga vintradition Äterspeglas i vinerna, som lyckas kombinera kraft med stor finess.
NÀr det kommer till mat passar en mogen Barolo som denna utmÀrkt till rÀtter med markerad smak och struktur. Klassiska lokala kombinationer Àr brasato al Barolo (lÄngkokt nötkött i Barolo), tagliatelle med tryffel eller viltkött med svamp och polenta. Kraftigare hÄrdostar som Parmigiano Reggiano eller lagrad Taleggio harmoniserar vÀl med vinets djupa smaker.
För att uppleva vinets hela karaktÀr rekommenderas att servera det vid cirka 18°C, gÀrna efter att ha luftats i en karaff i minst en timme. Det hÀr Àr ett vin som bÀst njuts lÄngsamt och gÀrna i sÀllskap av god mat och samtal.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Barolo Marchesi di Barolo - Sarmassa - 2001 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.