| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 1969 |
| Land | Italien |
| Beteckningstyp | DOC |
| Region | Piemonte |
| Beteckning | Barolo |
| Slott / Egendom | Castello di Neive |
| Aktuell fas |
Nedgång
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 425,62 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
1969 - 1973
|
Mognad
1974 - 1983
|
Kulmen
1984 - 2003
|
Nedgång
2004 - 2023+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Nebbiolo | 100 % |
Castello di Neive Barolo 1969 Ă€r en ikonisk representant för de stora röda vinerna frĂ„n Piemonte i norra Italien. Detta vin Ă€r gjort pĂ„ 100 % Nebbiolo, en druva kĂ€nd för sin komplexitet och sitt fenomenala lagringspotential. Ă
rgÄngen 1969 Àr sÀrskilt intressant, dÄ den kÀnnetecknas av en klassisk, traditionell vinmakning dÀr lÄng skalkontakt och mognad pÄ stora ekfat gav vinet struktur och djup. Med över femtio Ärs lagring har vinet utvecklat ett fint sekundÀrt och tertiÀrt aromregister, dÀr kanderade körsbÀr, torkade rosor, tryffel, lÀder och en svagt balsamisk ton samverkar med en elegant mognad. Tanninerna, som i ungdomen Àr robusta, har nu mjuknat och lÀmnar plats Ät en sammetslen kÀnsla i gommen, samtidigt som syra och mineralitet ger friskhet och lÀngd.
Piemonte-regionen prĂ€glas av sitt svala, kontinentala klimat â kalla vintrar, varma somrar och betydande temperaturskillnader mellan dag och natt. Jordarna i Barolo varierar men bestĂ„r ofta av kalkstensrik mĂ€rgel och lera, vilket ger viner med bĂ„de kraft och finess. OmrĂ„det har lĂ„ng historia med vinodling, och just Barolo kallas ofta âvinernas kung â kungarnas vinâ tack vare sin aristokratiska karaktĂ€r och den vikt man lagt vid tradition genom Ă„rhundradena.
Ett moget Barolo som detta, dĂ€r aromerna blivit djupa och komplexa, krĂ€ver omtanke vid matbordet. Prova det gĂ€rna med klassisk piemontesisk mat: tryffelrisotto, lĂ„ngkok som brasato al Barolo (brĂ€serad nöt i vin) eller stekt vilt med svamp. Ăven en vĂ€lmogna hĂ„rdostar eller polenta med svampragu kan lyfta vinet ytterligare och spegla dess djupa nyanser.
DĂ„ vinet Ă€r gammalt och kĂ€nsligt rekommenderas varsam dekantering, en timme före servering. Den optimala serveringstemperaturen Ă€r 18-20°C för att framhĂ€va de mest delikata aromerna och lĂ„ta bouqueten blomma ut fullt ut. Uppskatta varje klunk â det Ă€r fĂ„ förunnat att njuta av en sĂ„ mogen Barolo frĂ„n ett stort vinslott som Castello di Neive.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Barolo Castello di Neive - 1969 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.