| Förpackning | Halvflaska (37,5 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Undertyp | Sött |
| Färg | Vitt |
| Årgång | 2022 |
| Land | Frankrike |
| Beteckningstyp | AOC |
| Region | Sydväst |
| Beteckning | Monbazillac |
| Slott / Egendom | Château Tirecul La Gravière |
| Cuvée | Les Pins |
| Aktuell fas |
Mognad
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Halvflaska (37,5 cl) | |
| 2025 | 119,02 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2023 - 2024
|
Mognad
2025 - 2028
|
Kulmen
2029 - 2036
|
Nedgång
2037 - 2046+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Sémillon | 80 % |
| Sauvignon Blanc | 15 % |
| Muscadelle | 5 % |
ChĂąteau Tirecul La GraviĂšre CuvĂ©e Les Pins 2022 frĂ„n Monbazillac AOC Ă€r ett sött vitt vin som lyser av elegans och finess. Vinet Ă€r gjort pĂ„ druvor som semillon, sauvignon blanc och muscadelle, druvsorter som Ă€r dominerande i just denna appellation och Ă€r perfekta för att skapa balanserad sötma och frĂ€schör. Ă
rgĂ„ng 2022 prĂ€glas av ovanligt gynnsamma förhĂ„llanden med generöst solsken och tillrĂ€cklig morgondimma, vilket Ă€r optimalt för utvecklingen av Ă€delröta (Botrytis cinerea) â sjĂ€lva kĂ€rnan till Monbazillacs karakteristiska smakprofil. Vinifieringen sker ofta med noggrann handplockning i flera omgĂ„ngar, och endast helt botrytisangripna druvor fĂ„r ingĂ„ i musten. Resultatet Ă€r ett vin med guldgul fĂ€rg, koncentrerade smaklager av aprikos, honung, exotiska frukter och en lĂ€cker syra som lyfter sötman.
Monbazillac ligger i vÀstra delen av Bergerac, i sydvÀstra Frankrike, alldeles nÀra Dordognefloden. Klassiska kalkstensjordar blandas hÀr med sand och lera, vilket bidrar till vinernas balans och mineralitet. Klimatet Àr tempererat och blir extra gynnsamt i floddalen, dÀr dimmiga morgnar frÄn floden och varma eftermiddagar skapar förutsÀttningar för Botrytis att frodas. Monbazillac har en lÄng vinhistoria och har levererat söta viner i Bordeaux-stil sedan medeltiden.
Till detta generösa men Ă€ndĂ„ friska vin passar en bred palett av smakrika rĂ€tter. Kombinationen med klassiska gĂ„slever eller ankleverterrin frĂ„n regionen Ă€r berömd, men Ă€ven blĂ„mögelostar, en tarte Tatin, eller crĂšme brĂ»lĂ©e gifter sig utmĂ€rkt med vinets aromer. Lokala rĂ€tter som Roquefort eller pain dâĂ©pices framhĂ€ver de kryddiga och fruktiga tonerna, men Ă€ven exotisk fruktsallad eller asiatiskt kryddiga matrĂ€tter passar fint till vinets restsötma och syra.
För bÀsta upplevelse rekommenderas att öppna flaskan och servera vinet svalt, mellan 8 och 10°C. Lite luftning i glaset lÄter de komplexa aromerna breda ut sig, och vinet kommer till sin rÀtt bÄde som fördrink och som avslutning pÄ en rik mÄltid.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Monbazillac Château Tirecul La Gravière - Les Pins - 2022 kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.