| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2015 |
| Land | Frankrike |
| Beteckningstyp | AOC |
| Region | Bordeaux |
| Beteckning | Saint-Émilion Grand Cru |
| Klassificering | Grand Cru Classé |
| Slott / Egendom | Côte de Baleau |
| Aktuell fas |
Kulmen
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 314,07 kr |
|---|
──── 🍷 ────
👉 Eller Upptäck appen i detalj
Viniou – enklare hantering av din vinkällare
|
Ungdom
2015 - 2018
|
Mognad
2019 - 2022
|
Kulmen
2023 - 2032
|
Nedgång
2033 - 2039+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Cabernet Franc | - |
| Cabernet Sauvignon | - |
| Merlot | - |
Château Côte de Baleau 2015 är ett vin med imponerande karaktär typisk för en äkta Saint-Émilion Grand Cru Classé. Vinet är huvudsakligen baserat på Merlot, ofta kompletterat med Cabernet Franc och ibland en liten andel Cabernet Sauvignon, vilket är typiskt för appellationen. Årgång 2015 anses vara exceptionell i Bordeaux med rik frukt, struktur och balans, tack vare en gynnsam växtsäsong. Druvorna växer på en kalk- och lerjord som ger både elegans och kraft. Vinifieringen sker med stor omsorg för att bevara druvornas friskhet och ge ett vin som kombinerar mogen frukt, silkeslen tanninstruktur och en lång, komplex avslutning med inslag av mörka bär, tobak, ceder och subtil jordighet.
Saint-Émilion, belägen på Bordeaux’s högra strand, har ett tempererat maritimt klimat som modererar temperaturerna och möjliggör långsam och jämn mognad av druvorna. Områdets historia som vinregion sträcker sig flera hundra år tillbaka, och är känt för sina kalkstensraviner och lerjordar, vilka särskilt gagnar Merlotdruvan. Kombinationen av terroir och tradition har gjort Saint-Émilion till en världsberömd region för eleganta och livfullla röda viner med lagringspotential och komplexitet.
Till ett vin som Château Côte de Baleau 2015 passar klassiska rätter från Bordeaux särskilt väl, som lammstek med rosmarin, anka i rödvinsås eller grillad entrecôte med svamp. Också rätter med tryffel eller långkokta kötträtter på nötkött harmoniserar med vinets struktur och smakrikedom. För en mer regional touch rekommenderas confit de canard eller en rustik cassoulet.
Vid servering av detta vin rekommenderas dekantering en timme före konsumtion för att låta aromerna blomma ut. Den ideala serveringstemperaturen är 16–18°C. Detta framhäver vinets frukt, balans och elegans, och låter dess komplexa doft- och smakbild utvecklas på bästa sätt.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Saint-Émilion Grand Cru Château Côte de Baleau - 2015 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.