| Förpackning | Flaska (75 cl) | 
|---|---|
| Typ | Viner | 
| Färg | Röd | 
| Årgång | Icke årgångsbetecknad | 
| Land | Frankrike | 
| Beteckningstyp | AOC | 
| Region | Champagne | 
| Beteckning | Ratafia från Champagne | 
| Slott / Egendom | Champagne Jean Michel | 
| Cuvée | Ratafia de la Champagne | 
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 117,29 kr | 
|---|
| Druvsort | Procentandel | 
|---|---|
| Pinot Meunier | 40 % | 
| Pinot Noir | 35 % | 
| Chardonnay | 25 % | 
──── 🍷 ────
👉 Eller Upptäck appen i detalj
Viniou – enklare hantering av din vinkällare
Ratafia Champenois från Champagne Jean Michel är en traditionell specialitet från Champagne-regionen, ofta framställd av resterna från den klassiska champagneproduktionen. Trots att vinet är rött och sött, är den klassade som sec (torr) enligt den franska termen, vilket innebär att restsötman balanseras av god syra och fräschör. Tillverkningen sker genom att druvmust från Champagne får tillsättas druv- eller vinsprit innan jäsningen tar fart, vilket resulterar i ett aromatiskt och koncentrerat vin med förhållandevis låg alkohol för en så kallad Vin de Liqueur. Druvblandningen för denna cuvée är typisk för regionen och inkluderar troligen Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay – även om de röda druvorna dominerar här. Eftersom det inte är ett årgångsvin, sammansätts cuvéen för att få en stabil, återkommande profil varje år.
Champagneområdet, känt för sina kalkrika jordar och svala klimat, ger utmärkta förutsättningar för balanserade och aromrika viner. Kalkstenen håller regnvatten och reflekterar solljuset till rötterna vilket bidrar till mineralitet och fräschör, även i denna typ av sötare vinspecialitet. Historiskt har Ratafia använts både som aperitif och digestif, och har en nästan lika lång tradition i regionen som den mer kända mousserande champagnen.
Ratafia Champenois passar utmärkt till foie gras, patéer, blåmögelost eller lagrade hårdostar som Comté och parmesan. Den matchar även desserter med torkad frukt, nötter eller choklad, och varför inte en traditionell tarte tatin? För dem som vill utforska lokala smaker rekommenderas regionala charcuterier som jambon de Reims eller andouillettes.
Servera Ratafia Champenois mellan 8-10°C för att framhäva fräschören utan att dölja de rika aromerna. Ett medelstort glas tillåter vinet att andas, och gärna redan vid öppnandet så kan aromerna utvecklas väl under provningen. Den kan njutas nu men klarar även några års lagring på sval plats.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Ratafia från Champagne Champagne Jean Michel - Ratafia de la Champagne kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.