| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2014 |
| Land | Italien |
| Beteckningstyp | DOC |
| Region | Toscana |
| Beteckning | Brunello di Montalcino |
| Slott / Egendom | Altesino |
| Aktuell fas |
Kulmen
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 595,65 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2014 - 2017
|
Mognad
2018 - 2021
|
Kulmen
2022 - 2031
|
Nedgång
2032 - 2043+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Sangiovese | 100 % |
Altesino Brunello di Montalcino 2014 Ă€r ett klassiskt vin frĂ„n Toscana, gjort pĂ„ 100% Sangiovese, mer specifikt den lokala klonen Sangiovese Grosso. Ă
rgÄngen 2014 prÀglades av ett svalare och blötare klimat Àn genomsnittet, vilket gav viner med nÄgot lÀgre koncentration men desto mer elegans och finess. Druvorna odlas pÄ sluttningar kring Montalcino, dÀr de varierande jordarna av kalksten, lera och galestro ger komplexitet och tydlig mineralitet. Vinet vinifieras traditionellt, ofta med lÄng jÀsning och lagring pÄ stora fat av slavonsk ek i minst fyra Är innan det slÀpps till marknaden. Resultatet Àr ett rött vin med dofter av körsbÀr, torkade örter, rosor och subtila toner av tobak och kryddor frÄn fatlagringen.
Montalcino-regionen har ett milt, relativt torrt medelhavsklimat som gynnar Sangiovese-druvans lÄngsamma mognad. Jordarna varierar, men kÀnnetecknas ofta av kalk och mÀrgel, vilket bidrar till vinernas struktur och friskhet. Brunello har en rik historia och skapades som egen ursprungsbeteckning redan 1966. Vinerna Àr ofta kÀnda för sin lagringsduglighet, samtidigt som ÄrgÄngar som 2014 bjuder pÄ nÄgot mjukare tanniner och lÀttare kropp, vilket gör dem tillgÀngliga i yngre Älder.
Till Altesino Brunello di Montalcino 2014 passar lÄngkok och klassisk toskansk mat utmÀrkt. Testa gÀrna vinet till vildsvinsragu, lammstek med rosmarin eller en klassisk pappardelle med svampsÄs. Vinet harmonierar Àven fint med lagrade hÄrdostar som pecorino toscano. Eftersom strukturen Àr elegantare Àn mer koncentrerade ÄrgÄngar, kan Àven rÀtter av kalv eller t.o.m. grillade grönsaker passa vÀl.
Servera vinet vid 16-18°C för att framhÀva dess aromrikedom och elegans. KÀnn dig fri att dekantera vinet nÄgon timme innan servering för att lÄta aromerna öppna upp sig ordentligt. Detta Àr ett vin som ocksÄ kan sparas nÄgra Är om du föredrar lite mer utvecklade toner, men Àr redan idag njutbart och balanserat.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Brunello di Montalcino Altesino - 2014 kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.