Viognier Àr en exklusiv druvsort med ursprung frÄn RhÎne-dalen i Frankrike, men odlas idag Àven framgÄngsrikt i regioner som Languedoc, Kalifornien, Australien och Chile. Druvan Àr kÀnd för sin aromatiska intensitet med dofter av persika, aprikos, apelsinblom och tropiska frukter, ofta ackompanjerat av subtila toner av honung och exotiska kryddor. Smakprofilen Àr oftast fyllig med en mjuk, oljig textur, lÄg till medelhög syra och en uppfriskande, men rund avslutning.
Viogniervin kan produceras bÄde som torra, stilla viner och i sÀllsynta fall som dessertviner. Ofta vinifieras den utan ekfat för att bevara druvans naturliga parfym, men fatlagring förekommer och ger ytterligare komplexitet med toner av vanilj och rostad mandel.
NÀr det gÀller mat, passar Viognier utmÀrkt till rÀtter med asiatisk kryddning, skaldjur, grillad fisk, ljust kött som kyckling eller kalkon, samt milda curryrÀtter eller rÀtter med krÀmiga sÄser. Druvans aromatiska profil gör att den Àven klarar av matrÀtter med lÀtt hetta och exotiska smaker.
Frankrike
Sydafrika
Italien
Chile
Spanien
USA
Portugal
Bulgarien
Argentina
Israel
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare