| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2024 |
| Land | Italien |
| Beteckningstyp | DOC |
| Region | Apulien |
| Beteckning | Ospecificerad |
| Slott / Egendom | Botter |
| Cuvée | Appassimento Rosso |
| Aktuell fas |
Ungdom
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 92,06 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2025 - 2025
|
Mognad
2026 - 2028
|
Kulmen
2029 - 2031
|
Nedgång
2032 - 2034+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Primitivo | 50 % |
| Negroamaro | 30 % |
| Nero di Troia | 20 % |
Botter Appassimento Rosso 2024 Ă€r ett rött vin frĂ„n den syditalienska regionen Apulien, ett omrĂ„de kĂ€nt för sitt solrika klimat och sina smakrika viner. Druvblandningen bestĂ„r av flera lokala blĂ„ druvsorter som torkas enligt appassimento-metoden innan pressning, vilket koncentrerar sockerhalten och ger vinet en mjukare, fylligare karaktĂ€r. Ă
rgÄngen 2024 Àr relativt ung, sÄ vinet bjuder sannolikt pÄ generösa toner av mörka körsbÀr, plommon, russin och en hint av örter och choklad. Vinifikationen enligt appassimento innebÀr att druvorna delvis torkas före jÀsning, vilket bidrar till en lÀtt sötma, rundad textur och en behagligt lÄng eftersmak.
Apulien, eller Puglia pĂ„ italienska, ligger lĂ€ngst ner pĂ„ den italienska stövelns âklackâ. Klimatet hĂ€r Ă€r hett och torrt, med nĂ€rhet till bĂ„de Adriatiska havet och Joniska havet, vilket gynnar druvmognad och koncentration. JordmĂ„nen bestĂ„r ofta av kalksten och lerjord, vilket ger struktur och mineralitet till vinerna. Regionen har en lĂ„ng historia av vinodling, och har de senaste decennierna blivit kĂ€nd för att producera prisvĂ€rda, smakrika och generösa röda viner, sĂ€rskilt med hjĂ€lp av den traditionella appassimento-metoden som först utvecklades i norra Italien.
Till detta vin rekommenderas mustiga köttrÀtter, som grillad entrecÎte, lammstek eller en klassisk ossobuco. Det fungerar Àven utmÀrkt till italienska specialiteter som orecchiette med salsiccia och tomat, aubergine parmigiana eller hÄrdlagrade ostar frÄn regionen sÄsom pecorino. Vinets mjuka tanniner och fylliga frukt gör det Àven till ett hÀrligt val till en rustik pizza med salami eller pancetta.
Servera vinet nĂ„got svalt, vid 16-18°C, för att lyfta fram dess fruktighet och balansera alkoholen. Ăppna gĂ€rna flaskan en stund innan servering eller dekantera för att lĂ„ta aromerna blomma ut. Vinet Ă€r lĂ€ttillgĂ€ngligt redan nu, men kan Ă€ven utvecklas ett par Ă„r i kĂ€llaren.
Optimera hanteringen av din Viner-källare med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner enkelt.
Ladda ner Viniou nu och förvandla hanteringen av din vinkällare i Viner till en smidig och intuitiv upplevelse!
All informationen du ser här om flaskan Viner Ospecificerad Botter - Appassimento Rosso - 2024 kan läggas till automatiskt för dina egna Viner via. appen Viniou genom att helt enkelt ange namnet på ditt Viner eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för vinkällarhantering för att skapa och organisera dina personliga Viner-kort på nolltid.