Beläget i västra Slovenien, vinregionen Primorska har ett unikt medelhavsklimat, vilket är idealiskt för odling av vinrankor. Inbäddat mellan Alperna och Adriatiska havet erbjuder regionen en mångfald av jordar och mikroklimat som ger de här producerade vinerna distinkta och smakrika karaktärer. Primorska är uppdelat i fyra huvudsakliga underregioner: Brda, Vipava, Kras och Slovenska Istrien. Var och en har sina egna särdrag, men alla delar en vintradition som sträcker sig århundraden tillbaka. Inhemska druvsorter som Rebula och Teran samsas med internationella sorter som Merlot och Sauvignon Blanc, vilket möjliggör en stor stilvariation. Primorska vita viner beskrivs ofta som friska och aromatiska, med en härlig mineralitet, medan de röda vinerna utmärks av sin robusta struktur och aromer av mogna frukter. Tack vare sitt rika kultur- och naturarv lockar Primorska fler och fler vinentusiaster och sommelierer från hela världen, som vill upptäcka dess oenologiska skatter. Ett måste för alla som vill fördjupa sin kunskap om viner från Centraleuropa.