| Förpackning | Flaska (75 cl) |
|---|---|
| Typ | Viner |
| Färg | Röd |
| Årgång | 2003 |
| Land | Frankrike |
| Beteckningstyp | AOC |
| Region | Bordeaux |
| Beteckning | Pauillac |
| Klassificering | Grand Cru |
| Slott / Egendom | Château Pontet-Canet |
| Aktuell fas |
Kulmen
|
De värden som visas här är uppskattningar från användare av Viniou-appen och utgör inget försäljningserbjudande.
| Flaska (75 cl) | |
| 2025 | 25 967,74 kr |
|---|
ââââ đ· ââââ
đ Eller UpptĂ€ck appen i detalj
Viniou â enklare hantering av din vinkĂ€llare
|
Ungdom
2003 - 2008
|
Mognad
2009 - 2015
|
Kulmen
2016 - 2027
|
Nedgång
2028 - 2037+
|
| Druvsort | Procentandel |
|---|---|
| Cabernet Sauvignon | 52 % |
| Merlot | 43 % |
| Petit Verdot | 3 % |
| Cabernet Franc | 1 % |
ChĂąteau Pontet-Canet 2003 Ă€r en klassisk Grand Cru frĂ„n Pauillac, en av MĂ©docs mest prestigefyllda appellationer i Bordeaux. Vinet Ă€r ett resultat av den eleganta och kraftfulla pauillacska stilen, sammansatt till största delen av Cabernet Sauvignon, kompletterat av Merlot, samt mindre mĂ€ngder Cabernet Franc och Petit Verdot. Ă
rgĂ„ngen 2003 var exceptionellt varm i Bordeaux och detta har gett vinet en ovanligt generös mognad, koncentration och silkeslen textur, samtidigt som huset valt att respektera traditionell vinifikation med noggrann sortering, lĂ„ng maceration och lagring pĂ„ ekfat som tillför komplexitet och struktur. Slutresultatet Ă€r ett vin med djup fĂ€rg, intensiva aromer av svarta vinbĂ€r, tobak, ceder, mocca och kryddor, dĂ€r tanninerna â trots vĂ€rmen â fortfarande har bra stadga och lĂ€ngd.
Pauillac ligger pÄ Médocs vÀstra kustomrÄde, dÀr jordmÄnen domineras av grus som ger unika förutsÀttningar för Cabernet Sauvignon att uttrycka sitt ursprung. OmrÄdet prÀglas av nÀrheten till Atlanten och Girondefloden som tempererar klimatet, vilket normalt ger eleganta och lÄnglivade viner, men just 2003 Ärs hetta har accentuerat rikedom och yppighet. Pauillacs historia Àr tÀt sammankopplad med Bordeauxs storhetstid och regionens slott rÀknas till de allra frÀmsta i vÀrlden.
Till ett moget Pauillac frĂ„n en solvarm Ă„rgĂ„ng passar kraftfulla köttrĂ€tter alldeles utmĂ€rkt. TĂ€nk entrecĂŽte grillad över glödande kol med bearnaisesĂ„s, lammracks med rosmarin eller en klassisk bĆuf en croĂ»te. Ostar frĂ„n regionen, exempelvis en lagrad comtĂ© eller en mild brie de Meaux, harmoniserar ocksĂ„ vĂ€l med vinets mognad och aromdjup. Vill du fĂ„nga den regionala andan kan du servera ankbröst med truffelsky eller svamprĂ€tter som tar till vara pĂ„ jordighet och textur.
För bÀsta njutning bör Chùteau Pontet-Canet 2003 dekanteras cirka en timme innan servering för att lÄta vinets alla nyanser blomma ut. Servera vid cirka 17-18°C för att vinet ska komma till sin fulla rÀtt, varken för varmt eller för kallt. PÄ topp nu men kan fortsÀtta utvecklas ytterligare nÄgra Är under goda lagringsförhÄllanden.
Öka hanteringen av din vinkällare i Viner med Viniou!
Följ, organisera och upptäck dina Viner med lätthet.
Ladda ned Viniou och hantera din vinkällare på Viner som ett proffs!
All information you see here about the bottle Viner Pauillac Château Pontet-Canet - 2003 can be added automatically for your own wines via vinhanteringsprogramvaran Viniou genom att enkelt ange namnet på ditt vin eller skanna dess etikett. Dra nytta av vårt verktyg för källarhantering för att skapa och organisera dina egna vinprofiler på nolltid.